Συμπληρώνονται φέτος 52 έτη από την ίδρυση του Ελληνικού τμήματος , 52 έτη κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς, 52 έτη αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο και στον συνάδελφο, 52 έτη προβολής της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελλάδας σε ολόκληρο τον Πλανήτη.

Η φιλία, οι δράσεις και όλα όσα πρεσβεύει η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών είναι ίδια όπως τότε που τα οραματίσθηκε ο ιδρυτής της Arthur Troop, τότε που σε δύσκολους καιρούς λίγο μετά τον πόλεμο αισθάνθηκε την ανάγκη της επικοινωνίας και την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με συναδέλφους του σε διεθνές επίπεδο.
Με τις ίδιες ανησυχίες και έλληνες αστυνομικοί σε δύσκολους καιρούς ιδρύσαν το Ελληνικό Τμήμα το οποίο αναγνωρίστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Βαρκελώνης στις 29 Σεπτεμβρίου 1965. Πρωτεργάτες, ο πρόεδρος της ιδρυτικής Επιτροπής ο κύριος Κων/νος Βασιλάκης, μαζί με τους εκλιπόντες Γεώργιο Ποντίκα (Γραμματέα), τον Σπύρο Κουρή (Ταμία) και τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη. Εξίσου σημαντική και η παρουσία του αείμνηστου Αντωνάκη Δεμέστιχα, πρώτου εκλεγμένου Προέδρου του Ε.Τ. και του δημιουργικού Κων/νου Καλογερόπουλου.

Πενήντα-δυο κεφάλαια πλούσιας ιστορίας ,εμπειριών και συναισθημάτων που δύσκολα χωρούν στις λιγοστές σειρές που ακολουθούν. Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της 17ης Δεκεμβρίου 1985 εισάγεται πρώτη φορά για συζήτηση το θέμα της στέγασης των γραφείων του Ελληνικού τμήματος και το 1986 έναντι του ποσού των 5.250.000 δραχμών αγοράζεται ο 5ος όροφος πολυκατοικίας στην οδό Ικτίνου 2, εμβαδού 180τμ, και εκεί χτυπά η καρδία της ένωσης μας τα τελευταία 32 χρόνια. Την 19η Ιουλίου 1995 ξεκινά η λειτουργία του ξενώνα της Αθήνας στην οδό Αχαρνών εγκαινιάζοντας τον θεσμό αυτό στην χώρα μας και ακολουθεί η έναρξη λειτουργιάς του ξενώνα της Θεσσαλονίκης την 14η Ιουνίου 1997. Σήμερα ξενώνας για τα μέλη μας λειτουργεί και στο όμορφο νησί της Χίου, που διαχειρίζεται η Τοπική διοίκηση Χίου ενώ δυο ακόμη ξενώνες ετοιμάζονται για τα μέλη μας στο μαγευτικό Νυμφαίο Φλώρινας και στις εξωτικές Στέρνες Χανίων. Το 1982 εκδίδεται το πρώτο τεύχος του τριμηνιαίου περιοδικού «Νέα της IPA» και το 1992 το πρώτο ετήσιο ημερολόγιο. Λαμπρή σελίδα στην ιστορία της ένωσης μας υπήρξε η δημιουργία το 1995 και η λειτουργία για πλέον των δυο δεκαετιών, του Λογαριασμού αλληλοβοήθειας μελών γνωστός ως ΛΑΜΔΕΑ, ο όποιος κατά την διάρκεια της λειτουργίας του παρείχε ως βοηθήματα σε συναδέλφους μέλη μας, ποσό άνω του ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ, καθώς και η μετεξέλιξη του το 2009 σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης με την μορφή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με γερές βάσεις και σταθερή πορεία ανάπτυξης.

Το Ελληνικό τμήμα έχει να επιδείξει ένα τεράστιο φάσμα καινοτόμων δράσεων διαχρονικά και 16.000 ιδιαίτερα δραστήρια μέλη στην ενέργεια και στην αποστρατεία που το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως μεταξύ των 66 εθνικών τμημάτων της ένωσης μας. Με συνεχή και ενεργή, από την ίδρυση του, παρουσία στα παγκόσμια συνέδρια έχει αναδείξει ως μέλη στην Διεθνή Εκτελεστική Γραμματεία τον κ. ΠΑΝΟΥΣΗ Ιωάννη στην θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα την τριετία 2003 - 2006, τον οποίο διαδέχτηκε στην ιδία θέση ο κ. ΚΑΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος το 2006 έως το 2009 οπότε και κατέλαβε την θέση του Παγκόσμιου Γεν. Γραμματέα ,θέση που κατέχει και σήμερα. Αποτελεί για εμάς ιδιαίτερη τιμή και η, για τέσσερις συνεχείς θητείες, ανάδειξη του κ. Μιχαλακη Οδυσσέως ,προέδρου του αδελφού Κυπριακού τμήματος, στην θέση του Παγκόσμιου προέδρου, ενώ μέλη μας έχουν επιλεγεί κατά καιρούς και στελεχώνουν παγκόσμιες επιτροπές της ένωσης μας.

Το τμήμα μας εισηγήθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Γαλλίας το 2011, τις επτά θεμελιώδεις αρχές της IPA : Φιλία, Φιλοξενία, Ανθρωπισμό, Αλληλεγγύη, Ενότητα, Παγκοσμιότητα και Εθελοντισμό. Την δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Διεθνούς εκτελεστικής Γραμματείας στο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Ελιάτ του Ισραήλ το 2012. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Κοπεγχάγης το 2013 εισηγήθηκε το ψήφισμα Ειρήνης που κατατέθηκε στον ΟΗΕ και την διοργάνωση της 1ης Συνδιάσκεψης Γυναικών Αστυνομικών που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Οκτώβριο του 2014 και στην Μόσχα τον Μάιο του 2016. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Πότσνταμ της Γερμανίας το 2014 εισηγήθηκε την θεσμοθέτηση του Διεθνούς Συμποσίου στην Αρχαία Ολυμπία που πραγματοποιήθηκε το 2016 και θα πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια. Παράλληλα έχει υπάρξει Sponsor Section για τα εθνικά τμήματα της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου, ενώ sponsor section του τμήματος μας υπήρξε το Γερμανικό εθνικό τμήμα. Το Ελληνικό Τμήμα έχει πραγματοποιήσει με απόλυτη επιτυχία διεθνείς συναντήσεις όπως το House managers meeting το 2014 και συνεδριάσεις παγκοσμίων επιτροπών όπως η συνεδρίαση της παγκόσμιας επιτροπής πολιτιστικών στην Πάτρα το 2010. Γεγονότα που αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς είναι η διοργάνωση του 28ου Παγκοσμίου συνεδρίου στην Αθήνα το 1998 παρουσία του ιδρυτή μας Arthur TROOP, η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο 16ο Πανελλήνιο συνέδριο μας το 2000, η έναρξη του επιτυχημένου θεσμού των ετήσιων φιλικών συναντήσεων το 2006 από την πόλη της Λειβαδιάς, η έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής με έργα μελών μας τον Απρίλιο του 2016, η πραγματοποίηση εσπερίδας με τίτλο «Αστυνομία και Αριστοτελική Φιλοσοφία» στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής σε συνδιοργανωση με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και το ΠΟ.Κ.Ε.Α. Το 2016 ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος της ένωσης μας έπειτα από πρόταση της Τ.Δ. Λασιθίου η κ. Κοκκολακη Μαρία και το 2017 έπειτα από εισήγηση του Γεν. Γραμματέα του Ε.Τ. ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Σπηλιάς Αγριθεας, Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Μητρόπουλος. Έπειτα από εισήγηση του Ε.Τ. απονεμήθηκε η σημαντικότερη διάκριση που απονέμει η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών το WORLD PRIZE, στο Ε.Τ. και στις Τοπικές Διοικήσεις Κιλκίς, Δράμας, Μαγνησίας, Ακαρνανίας, Λέσβου και Χίου. Επίσης απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο με απόφαση του IEB στον ιδρυτή του Ελληνικού τμήματος κ. Βασιλάκη Κων/νο, ενώ μετάλλια για την προσφορά τους στην ένωση έχουν απονεμηθεί από το ΙΕΒ και στους κ.κ. Φωτογλου Σπυρίδων ,το έτος 2012, και Καρκαλη Κυριάκο το έτος 2016. Κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ τιμήθηκαν με την ύψιστη διάκριση του Ελληνικού Τμήματος, το μετάλλιο της ΙΡΑ, για τη σπουδαία και πολυετή προσφορά τους: Ο πρώην Παγκόσμιος Αναπλ. Γενικός Γραμματέας και επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του Εθνικού Τμήματος/ΙΡΑ κ. Ιωάννης Πανούσης, ο πρώην Πρόεδρος κ. Κων/νος Παπακωνσταντίνου και ο πρώην Πρόεδρος κ. Χρήστος Κοντάκος.

Στη ζωή μας ως μέλη της Δ.Ε.Α αισθανθήκαμε τον εθελοντισμό και νιώσαμε ότι η συνεισφορά μας δημιουργεί ένα κόσμο πιο ανθρώπινο και φιλόξενο.
Ως έλληνες αστυνομικοί, διανύουμε μια δύσκολη περίοδο ανταποκρινόμενοι στο λειτούργημα που ασκούμε με τον καλύτερο τρόπο. Βασική μας επιδίωξη είναι η ενίσχυση του ρόλου που καλείται να επιτελέσει ο αστυνομικός στις σημερινές σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες και απαιτήσεις. Η προσπάθειά μας στοχεύει στην αλληλεγγύη και την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του έλληνα αστυνομικού.
Το μεγαλείο της φιλίας βρίσκεται στη χαρά της συνεργασίας.
Αναπτύξαμε μια εποικοδομητική συνεργασία και συνεχίζουμε τις πολύ καλές σχέσεις μας με την Πολιτική και Φυσική ηγεσία του Σώματος τους οποίους και ευχαριστούμε για την στήριξη των δραστηριοτήτων μας.

(επιμέλεια ΦΩΤΟΓΛΟΥ Σπύρος )